Nedávno som písal o tom, že som objavil online platformu Jamulus, kde sa dá úplne v pohode hrať s inými hudobníkmi cez internet. Ak ste niečo také skúšali cez Whatsapp, Skype, Zoom alebo iný bežný telekonferenčný softwér, zistili ste, že je to pre spoločné hranie nepoužiteľné.

Jamulus bol vyvinutý tak, aby sa minimalizovala latencia, používa UDP protokol, nie TCP. Vtipkári hovoria, že Jamulus je Covid compliant, lebo nepoužíva handshake. 🙂 Ak sa nesmejete, netrápte sa tým.

Dôležité je, že sa na ňom dá s dobrým pripojením dosiahnuť end-to-end latencia pod 50ms a to je na online hranie v pohode. Takáto nízka latencia však naráža na fyzikálne limity prenosu informácií cez telekomunikačné siete, takže je dobré pripájať sa na jamulus server v geograficky blízkej oblasti. Po 2 týždňoch testovania som zistil, že z mojej domácej siete je najrýchlešie spojenie na servery v Nemecku, Anglicku, Holandsku, Taliansku. Na servery na iných kontinentoch sa dá pripojiť, ale nedá sa tam hrať s dostatočne uspokojivou latenciou.

Jamulus server akordeonista.sk

Aby som nebol odkázaný na iné servery, rozchodil som u mňa doma Jamulus server akordeonista.sk – nájdete ho kategórii Classical/Folk/Country. Okrem môjho servera som videl len jeden ďalší slovenský a jeden český server. Môj server beží 24 hodín denne na minipočítači Raspberry Pi, pripojenie je cez optiku. Je verejný, takže sa naň neváhajte pripojiť a hrajte!

Čo na to potrebujete?

PC, zvukovú kartu s USB rozhraním, slúchadlá a mikrofón (alebo nástroj, ktorý viete pripojit k zvukovej karte audio káblom.

Viacero z vás sa ma pýtalo, akú zvukovú kartu potrebujete. Jamulus očakáva na vstupe digitalizovaný zvuk so vzorkovacou frekvenciou 48kHz. Máte viacero možností. Zoradím ich podľa počtu vstupov.

  1. Ste spevák alebo máte akustický nástroj. V tomto prípade vám úplne stačí USB mikrofón. Napríklad: https://www.muziker.sk/behringer-c-1u-usb-studio-condenser-microphone.
  2. Máte elektrickú gitaru a jeden mikrofón. Stačí vám jednoduchá zvuková karta. Napríklad: https://www.muziker.sk/presonus-audiobox-usb-96. Ak nemáte ani slúchadlá, môže byť pre vás zaujímavá táto sada: https://www.muziker.sk/behringer-u-phoria-studio
  3. Potrebujete viac mikrofónov alebo máte digitálny nástroj so stereo výstupom, alebo chcete pripojiť viac nástrojov. Oplatí sa vám mixpult s USB rozhraním. Napríklad: https://www.muziker.sk/behringer-xenyx-q502-usb – ten je zrejme najlacnejší (53 EUR). Ale keď si len trocha priplatíte, môžete mať mixpult s dvoma mikrofónovými vstupmi a s ďalšími vstupmi pre nástroje, s pohodlným ekvalizérom a s množstvom digitálnych efektov (89 EUR). https://www.muziker.sk/behringer-xenyx-qx1002-usb

Ako sa uvidím s ostatnými hudobníkmi?

Toto je častá otázka. Keď to skúsite, uvidíte, že vidieť je fajn, ale v tomto prípade je dôležité počuť. Preto sa Jamulus špecializuje na rýchly prenos zvuku a prenosom obrazu sa nezaoberá. Ale práve vďaka tomu je na tento účel taký dobrý.

Ak by ste sa chceli aj vidieť, odporúčam vám na to použiť iné zariadenie – napríklad tablet alebo telefón (nie počítač, na ktorom máte spustený Jamulus). Toto zariadenie použijete len na prenos obrazu, takže zvuk necháte vypnutý. Komunita hudobníkov, s ktorými som sa zoznámil cez jamulus, používa najmä Jitsi Meet platformu. Ak si chcete zahrať so mnou, rád vás uvidím na https://meet.jit.si/akordeonista.sk

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte osloviť na rado@akordeonista.sk.

Jamulus server akordeonista.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *